Prána- és ájurvédikus harmonizálás

 Ez a technika két nagyon fontos harmonizálási mód használatának lépéseit mutatja be, egy napjaink gyógymódjaitól alapjaiban eltérő szemléletet követve.

prána szó manapság egyre ismertebbé válik, egyre elfogadottam a hétköznapi használata is. Úgy tapasztalom, hogy egyre többen nyitottak elgondolkozni azon, hogy nem csupán a fizikai test vagyunk, illetve van valami, ami a táplálékon kívül is szükséges a testünk működéséhez. Megközelíthetjük ezt a levegő példájával, amely léte és hatása életünkre mindenki számára nyilvánvaló és elfogadott. Voltak olyan idők, amikor ez sem volt ilyen természetes. A szabad véleményformálás lehetősége óta eltelt közel 25 év alatt az életenergia fogalma, ha nem is ugyanolyan természetes fogadtatásnak örvend, mint a levegő jelenléte, mégis az emberek sokasága ismeri el hatását az életre.

Mit is jelent a prána?

prána szanszkrit szó, ami lehetetet, életet, lendületet, energiát, erőt jelent. Egy olyan erőt képvisel, amit a teremtéskor kapunk, egy kozmikus energiamennyiség, amely átjárja, segíti a megújulásban, fenntartja az emberi testet. De ennél még sokkal-sokkal több.

Az ájurvéda szó két szóból áll, az áju – élet és a véda – tudomány szavakból, így az élet tudományát jelenti.

Nagyon komplex szemléletmódot képvisel, és az orvostudományt leginkább a megelőzés, prevenció szemszögéből közelíti meg. Egyszerre nevezhetjük életmódnak, életfilozófiának, ősi gyógymódok képviselőjének egyaránt.

Holisztikus szemléletű. De mit is jelent az, hogy holisztikus? A holisztika a rendszerben való gondolkodást jelenti, a rendszerértelmezés egy módszere vagy szemléleti módja. “A tudományos elemzésben a holisztikus elemzés egy rendszernek vagy a rendszer egy vetületének egészét vizsgálja, hasonlítja vagy azonosítja.”

Az ájurvéda holisztikus tudománya azt jelenti, hogy nem tünetekre vagy betegségekre helyezi a hangsúly, és tekinti vizsgálata tárgyának, hanem a teljes emberi szervezetet teszi megfigyelésének tárgyává.