Kreatív meditáció

Művészet vagy meditáció?! Mindkettő egyszerre!!!

Ha a belső békédhez vezető út egyik formáját keresed, akkor jó helyen jársz és olvass tovább.

Az elmúlt évek során egyértelműen azt tapasztaltam, hogy az engem felkereső emberek számára a harmónia, a kiegyensúlyozottság, a belső egyensúly nagyon fontos, és eszközt, utat keresnek hozzá. Vannak, akik külső segítséget várnak inkább, ám minél magasabb a rezgésszintje valakinek, annál inkább képes és akar is önmaga tenni a harmóniáért. Ilyenkor a leggyakoribb kérdés, hogy mit tegyen, merre induljon.

Minden workshop, tanfolyam, kiscsoportos foglalkozás ezt a célt szolgálja nálam, ennek egyik eleme lett a selyemfestés és a mandalák megismerése.

Lehet, hogy első olvasásra furcsa lesz a selyemfestést a meditációval párhuzamba állítani, de a következő sorok magyarázatot fognak adni a felvetésemre.

A vaisnava jógatradíció tanulmányozójaként az első ismeretek egyike volt, amit megtanultam a koncentrációnak és a meditációnak a fogalma. Dr Tóth-Soma László Jóga tiszta forrásból című könyvéből idézem a  meghatározásokat.

“A koncentráció gyakorlásához az ember az elméjét minden irányból visszavonja, s erejét a további befelé vezető utazásra összpontosítja.

A meditáció a koncentrációnak egy fejlettebb állapota, amelyben egyetlen koncentrációs tárgyra való összpontosítás árad megszakítás nélkül. Ebben az állapotban az elme teljesen egy pontra rögzül…”

A meditáció tárgya lehet fizikai- (pl. gyertyaláng, egy kép, egy szobor) vagy lelki szintű (egy ima, a lelki világot ábrázoló képek vagy – leíró szövegek).

 

….. Ééééés hogy kapcsolódik ide a selyemfestés???

A selyemfestés során a figyelmünket egy irányba rögzítjük, különös tekintettel abban az esetben, amikor saját tervezésű képet vagy mandalát készítünk. Ilyenkor megszűnik a külvilág, csak a papír, ceruza, körző, vonalzó, selyem, ecsetek, festékek és az ALKOTÁS érzékelhetőek a világból. Minden alkotó művész ismeri ezt az érzést, én pedig célul tűztem ki, hogy minél több embernek kínáljak lehetőséget ennek a csodálatos érzésnek a megtapasztalására, és a harmónia megtalálására. Ugyanis amikor alkotsz, akkor megszűnik a külvilágra fordított figyelem, csökken a szervezeted stresszelt állapota, feltölt a belső béke és harmónia, és olyan mélységeit tapasztalod meg a saját kreativitásodnak, amit el sem tudtál önmagadról képzelni!

A mandala szanszkrit eredetű szó, melyről leginkább a kör, körív jut eszünkbe, amely a legáltalánosabban ismert jelentése.

Ez a speciális geometriai elem nagymértékben alkalmas az elme lecsendesítésére, a harmonizálásra, mivel könnyen szerkeszthető saját ötletből az egyéni élethelyzetedet leginkább kiegyensúlyozó ábra, a sok arányos, íves, gömböjű, kerek és egyenes vonal segítségével, ám mégis körszeletenként teljesen hasonló formában.

Ez jelenik meg a csakrák ábrázolásában is, amelyek fizikai testünk energiaközpontjait jelenítik meg.

Ugyanilyen fontos a színek terápiás hatása, amelyet tovább fokozunk azzal, hogy mindenkinek a neve és a születési dátuma alapján kiszámítjuk, hogy melyek előnyösek, és melyek a kerülendő színek a személyre szóló mandala készítése során.