Kötőerők és azok hatásai – védikus szemlélet

Mentális és spirituális alkat

Az ember mentális természete a védikus rendszer szemléletében

A természet három kötőerejéről szeretnék egy kicsit mesélni…

A három kötőerő:

  • szattva
  • radzsasz
  • tamasz

A három kötőerő a tisztaság, az eltévelyedés és a tompaság tulajdonságait képviselik.

A kötőerők megmutatják, hogy mennyire érzékeny az ember elméje, mennyire képes az igazság meglátására, és az ahhoz mért cselekvésre.

szattva gúna – a jóság kötőereje.

Az elme és a szattva gúna kapcsolata: természete szerint az elme szattvikus, igaz és valóságot tükröz. A negítív gondolatok és érzelmek sötétítik csak el. A szattva az isteni természet. Az elme belsővé tételét, a tudat befelé fordulását, a fej és szív egyesülését eredményezi.

radzsasz gúna – a szenvedély kötőereje.

A radzsasz jelentése folt, füst. Eltévelyedést, kavarodást okoz az elmében, amely által kifelé fordul az ember és elvész a külvilág forgatagában. A radzsasz a vágyak által korbácsolt elme, mely ilyenkor zavaros gondolatok, képzelgések tanyája. Radzsaszhoz kapcsolódó fogalmak: makacsság, düh, hatalomvágy, manipuláció, ingerhajszolás, szórakozás és ego. Túlzott mértékben aszurikus, vagyis haragos természetet eredményez.

tamasz gúna – a tudatlanság kötőereje.

A tamasz jelentése: nehézség, letargia. Sötét, tompa, érzéskelés képtelen állapotot takar. Akkor tapasztalható, amikor a félelem vagy a tudatlanság köde borítja el az elmét. A tamasz lustává, aluszékonnyá, figyelmetlenné teszi az embert, érzéketlenséghez és a mentális tevékenység hiányához vezet.  Kihozza az emberből a szolgalelkű vagy állati természetet.

További információ: Védikus filozófia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük