Életszemlélet a Ájurvéda segítségével

Az Ájurvéda az a tudomány, amelynek tárgya a helyes és helytelen, illetve a boldog vagy boldogtalan létállapot. Megmutatja mi kedvező és mi kedvezőtlen a hosszú élethez. Maga az élet mértéke.

CSAKARA-SZAMHÍTÁ I.41

“Az életerő dinamikája

Az Ájurvéda, az élet tudománya, India ősi hagyományokkal bíró, természetes gyógymódokon alapuló rendszere. Ugyanazok a hatalmas védikus látnokok és bölcsek alapították, akik a jóga és a meditáció rendszerét dolgozták ki.

….

A három fő kozmikus erő

Az ősi védikus bölcsek három alapvető erőt különböztetnek meg. Az első közülük a mozgást, sebességet, lelkesedést és ösztönzést szolgáltató energiaelv. A modern tudomány is megerősíti, hogy az élet folytonosan változó és egymással kapcsolatba kerülő erők játéka, hiszen az anyag energia, és mindaz, ami szilárdnak tűnik, voltaképpen csak statikus megjelenése megszámlálhatatlanul sok, finoman mozgó áramlatnak.

Ez az életenergia a prána, vagyis az elsődleges lélegzet vagy életerő. Minden energia a lélegzethez hasonlóan a belégzés és kilégzés, tágulás és szűkülés nem szűnő árapály-ritmusát követi. MINDEN ANYAGI ENERGIA EREDŐJE AZ ÉLETRE VALÓ ERŐ ÉS KÉPESSÉG. AZ ENERGIA ÉLET. ….

Az őserők … második tagja a fény vagy sugárzás alapelve. Az energia fény, azaz dzsóti. Az energia mozgása közben átalakul, és közben fényt és hőt ad le. Az energia elektromos erő, villámláshoz hasonlóan saját fénnyel rendelkezik. Minden energia mögött természetes fény, és minden élet mögött természetes hő tapasztalható. …. A fénynek ez az alapelve végigkíséri az életet és irányítja működéseit.

A harmadik típusú erő az összetartás alapelve, amely lehetővé teszi a következetességet és a forma létrejöttét. … Létezik valami, ami egymáshoz vonzza, és közös harmóniába rendezi az erőket. …. A SZERETET TART ÖSSZE MINDENT. Általa történik a megnyilatkozás, ő biztosít minden folytonosságot, ő tart meg minden teremtményt életében és tudatosságában.

Ez a három alapelv egy. Az élet fény, a fény szeretet. Az energia alapelve, az élet, kisugárzással, fénnyel bír, amelynek viszont kötőereje a szeretet. Ezért kell törekednünk minduntalan egyre nagyobb élet, fény és szeretet felé, mert ez az univerzum természete.

…”

Forrás:

Dr. David Frawley: Ájurvédikus öngyógyítás, Kiadó: Lalita Kft., Budapest 2012

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük